Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

"To Μυστικό της Καρυδιάς" - Μηλέβα Αναστασιάδου/Λυδία Ψαραδέλλη

 Γράψατε παρέα το βιβλίο «Το μυστικό της καρυδιάς». Ήταν το πρώτο βιβλίο και των δυο σας ή έχετε κυκλοφορήσει και κάτι άλλο στο παρελθόν;
Μ.Α. : Έχουν κυκλοφορήσει ακόμα δυο βιβλία μου: μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Προς το τέλος» από τις εκδόσεις Πανέκτυπον και ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Όμορφες μέρες» από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Επίσης πολλά διηγήματά μου έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες, περιοδικά και ανθολογίες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Λ.Ψ. : Στην ιστοσελίδα μου LydiaPsaradelli.gr μπορείτε να βρείτε μερικά από τα βιβλία μου. Άρθρα και κείμενά μου έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες, έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις. Επίσης έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκδόσεις, κάτι που επιδιώκω να κάνω κάθε χρόνο καθώς αυτό με βοηθάει να γνωρίζω νέους αλλά και δοκιμασμένους συγγραφείς. Είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, που μου χαρίζει πολλά και σαν συγγραφέα αλλά και σαν άνθρωπο και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον ασχολείται, ή θέλει να ασχοληθεί με την συγγραφή.

Το βιβλίο σας έχει δύο ηρωίδες. Αυτός ήταν ένας τρόπος για να...μοιράσετε τους ρόλους σας καθώς το γράφατε, ή συνεισφέρατε εξίσου στη δημιουργία τους;

Μ.Α. : Ισχύουν και τα δύο. Μαζί διαμορφώσαμε τους χαρακτήρες από την αρχή, αλλά στην συνέχεια, είχε η καθεμιά μας το ελεύθερο να εξελίξει τον χαρακτήρα της ηρωίδας που είχε αναλάβει με τον τρόπο που έκρινε καλύτερο. Από ένα σημείο και μετά, ήταν οι εξελίξεις και οι καταστάσεις που οδηγούσαν τους χαρακτήρες, και όχι εμείς.

Λ.Ψ. : Συμφωνώ απόλυτα με την Μηλέβα. Απολαύσαμε τον πρώτο καιρό της δημιουργίας από κοινού των χαρακτήρων αλλά χαρήκαμε κάθε νέο στοιχείο που προέκυπτε μετά την δράση τους μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μας. Από ένα σημείο κι έπειτα, οι χαρακτήρες πήραν το δρόμο τους. Η συζήτησή μας δεν αφορούσε πλέον πως θέλαμε εμείς να δράσουν αλλά πως θα το έπραταν οι ίδιοι. Και αυτό αφορά όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου, όχι μόνο τις δύο ηρωίδες. Τελικά, κάθε σημείο του βιβλίου είναι γραμμένο κι από τις δυό μας.

Πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν μια τέτοια συνεργασία; Δεν συναντάμε σχεδόν ποτέ συγγραφείς να συνεργάζονται, πόσο μάλλον σε μυθιστορήματα!

Μ.Α. : Η συνεργασία ήταν ιδιαίτερη εύκολη πιθανότατα γιατί με την Λυδία είμαστε φίλες και η συνεργασία ήταν ένα ακόμα λιθαράκι στην φιλία μας.

Λ.Ψ. : Δεν σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα μας δυσκολέψει και η διαδικασία, αλλά και το αποτέλεσμα, μας δικαίωσαν. Συνεργαστήκαμε άψογα, ενθαρρύναμε η μια την άλλη αλλά ταυτόχρονα θέταμε ψηλά τον πήχυ ώστε το αποτέλεσμα να είναι άριστο.

Πώς προέκυψε για εσάς η ιδέα αυτής της συνεργασίας αλλά και η ίδια η ιστορία του βιβλίου; Από πού αντλήσατε την έμπνευση σας;

Μ.Α. : Η ιδέα για την συνεργασία μας ήρθε αυθόρμητα ενώ συζητούσαμε για την καθημερινότητά μας, από την οποία επίσης αντλήσαμε την έμπνευση. Η υπόλοιπη δουλειά έγινε προφανώς με την φαντασία.

Λ.Ψ. : Η φιλία μας οδήγησε στην υλοποίηση του βιβλίου γιατί σαν χαρακτήρες μιας άλλης ιστορίας, μια ισχυρή ανάγκη μας οδήγησε στο ευτυχισμένο τέλος.

Ετοιμάζετε κάτι νέο αυτή την περίοδο;

Μ.Α. : Διάφορα διηγήματά μου θα δημοσιευθούν σύντομα σε περιοδικά του εξωτερικού. Στην παρούσα φάση δουλεύω ένα μυθιστόρημα που πιθανότατα θα αργήσει πολύ  να τελειώσει, ενώ μια νουβέλα μου βρίσκεται σε αναζήτηση εκδοτικής στέγης.

Λ.Ψ. : Εν αναμονή της έκδοσης ενός βιβλίου μου δημιουργικής γραφής, συνεχίζω την έρευνα για ένα μυθιστόρημα το οποίο βρίσκεται στη φάση της έρευνας εδώ και αρκετό καιρό, ενώ ταυτόχρονα γράφω ακόμα ένα βιβλίο που αφορά την συγγραφή. Από την ιστοσελίδα μου σύντομα θα είναι διαθέσιμα και άλλα e-books, περιοδικά της σειράς «Μαθαίνω τα μυστικά – Αποκτώ τις δεξιότητες» και άρθρα δημιουργικής γραφής.

Ευχόμαστε τα καλύτερα και στις δυο υπέροχες συγγραφείς του βιβλίου!